/
průvodci
/
Karel Báťa

Karel Báťa

Podnikatel, cestovatel, učitel jógy a chi-kung, masér a terapeut Karel Báťa se narodil v Karlových Varech. V roce 2009 složil rigorózní zkoušku a obdržel titul PhDr. na Fakultě sociálních věd UK, Institutu ekonomických studií. Jeho vzdělání do značné míry ovlivnilo i jeho náhled na lidi a země, do kterých cestuje.  Navštívil více než 125 zemí světa. Po intelektuální stránce se zajímal o různé filozofické a náboženské pohledy na život, kde teorii z knih mohl otestovat v praxi během kontaktu s lidmi různých vyznání během svých cest. Ve svém životě se též hodně zabývá sportem a různými formami pohybu. V roce 2013 vystoupal při několikatýdenním treku v Himálaji až do výšky 5500 m n. m. a v roce 2014 uběhl za polárním kruhem maraton. Pracuje v rodinném podniku v Karlových Varech jako ekonomický manažer lázeňských hotelů. Jeho největší vášní jsou již od roku 2005 různé formy jógy, čchi-kungu a vnitřní práce spojené z poznáváním své vědomé i nevědomé mysli.

Dávkování:

Pro každodenní pití: 15-35 gramů na osobu
(na začátku doporučujeme menší dávku a postupně zvyšovat jak se budete s kakaem seznamovat)

Ceremoniální: 35-55 gramů na osobu

Čím méně kakaa, tím méně tekutiny:

15-35 gramů kakaa – na 200-250 ml tekutiny.

35-55 gramů – na 250-300 ml tekutiny.

Tipy:

Pro výraznou chuť a prožitek doporučujeme vodu. Pro zjemnění chuti oblíbené rostlinné mléko.

Kakao obsahuje zdravý tuk – kakaové máslo, není proto třeba přidávat nic dalšího. 

Možnosti dochucení: kardamom, skořice, chilli, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, sůl, med, javorový sirup, sirup z agáve, datle, arašídové máslo. (Úpřimně, my kakao pijeme zcela čisté).

Dávky kakaa závisí na individuálních potřebách, preferencích a zdravotním stavu každého člověka. Kakao můžete v menších množstvách přidávat také do smoothies, müsli, koláčů nebo jako topping.

Postup:

  • Zvažte odpovídající množství kakaa na kuchyňské váze a pokrájejte na menší kousky nebo nastrouhejte
  • Ohřejte vodu nebo mléko na 60-70 stupňů (nebo i v chladnější verzi, není třeba přivádět kakao do varu)
  • Přidejte kakao
  • Míchejte, dokud se zcela nerozpustí, použijte míchadlo nebo vše rozmixujte do hladké konzistence (je možné kakao vařit i v thermomixu při větších množstvách, nebo změs teplé tekutiny a kakaa nejdřív rozmixovat v blendru a pak ohřát na požadovanou teplotu)
  • Dochucujte podle představivosti nebo nechte čisté 

 

Udělejte si z přípravy kakaa svůj denní léčivý rituál!

  • Zastavte se, nadechněte, vydechněte a zamyslete se nad záměrem, s jakým kakao připravujete.
  • Vytvořte si hezkou atmosféru, zapalte vonnou tyčinku, svíčku nebo si pusťte oblíbenou hudbu.
  • Je to vaše příležitost ponořit se na chvíli do sebe, nebo si udělat oslavu s rodinou a přáteli či sdílecí kruh pro vyjádření svých pocitů, prožitků, snů.
  • Kakao připravujte s úctou k danému okamžiku, k sobě i k rostlině.
  • Kakao popíjejte s vděčností a otevřeností, vychutnávejte si každý doušek, objevujte nové chuťové tóny a skryté příběhy (i ty v sobě).

 

Ať vám tahle medicína z prírody slouží ke zdraví, síle, propojení, tvořivosti, radosti a lásce!

Buďte opatrní a kakao konzumujte raději v menších dávkách jestli:

  • Jste alergičtí na čokoládu
  • Užíváte psychotropní léky
  • Užíváte léky na krevní tlak
  • Máte problémy se srdcem
  • Máte ledvinové kameny
  • Během těhotenství
  • Máte potíže se spánkem (kakao všeobecně nedoporučujeme pít před spaním)

Taneční vystoupení Žena je Změna

Krátká ukázka tanečního představení z choreografie Mirky Papajikovej o proměnlivosti přírody a jejího provázání s našimi životy.
Kompletní choreografie zobrazuje 12 podob přírody: 12 tváří a kvalit ženy. Představení vám pomůže zorientovat se v proměnách roku i svého vlastního života, podpoří všímavost a příjemně naladí.
Nejbližší celé představení můžete zahlédnout 31.05. od 19:30 v prostoru V-life, Praha
 

vítej v kruhu